Развитие на котенцето от 0 до 5 седмици

Отглеждате новородено котенце и се чудите дали се развива правилно? Току що сте намерили бебе коте и не знаете как да определите на каква възраст е?

Развива ли се добре? От какво има нужда в момента котенцето? Колко време трябва да се храни с биберон? Кога котенцето става самостоятелно?

Всички тези въпроси ни вълнуват, когато поемем грижата за бебе коте, особено в кърмаческа възраст. Не всички котенца се развиват еднакво. Дори в едно и също котило може да има по-бързо наддаващи и по-малки на размер бебета. Ако разликата в развитието им стане очевидна е желателно за всеки случай да се консултирате с ветеринар.

Тук ще откриете отговорите с примерни снимки 

Седмица 1

Котенцата се раждат напълно слепи и глухи. Очите им са затворени, а ушите им са слепнати надолу. Нямат зъби. Козината им е съвсем къса и напомня на пух.

През първата седмица от живота си котенцата основно ядат и спят. Когато са будни, те инстинктивно търсят топлината на майката. Пъпната връв обикновено пада сама през първата седмица. Постарайте се да поддържате добра хигиена при отглеждането на котенцето, за да намалите риска от замърсяване на пъпчето и инфекции. В случай, че забележите зачервяване или подуване незабавно заведете котенцето на ветеринар.

За какво зависят от майката? – за всичко – хранене, изхождане, топлене.

Те не могат да се изхождат сами – котката ги стимулира, като ги облизва в областта на гениталиите и масажира коремчетата им.

Бебетата не могат да регулират сами телесната си температура, затова трябва да стоят на топло.

Котенцата не могат да се хранят самостоятелно.

В първите седмици от появата си на този свят, те приемат всички нужни вещества и енергия с кърмата на майката. Котенцата наддават всеки ден. Теглото им при раждане зависи от различни фактори, като гени, брой на бебетата в котилото и др. Обикновено в първите си дни котенцето тежи около 95 грама.

Седмица 2

През втората седмица от живота си се очаква котенцата да започнат да проглеждат.

Най-рано това се случва на 8-я ден. В много случаи котенцата проглеждат в началото на третата седмица. Ако се хранят нормално и наддават всеки ден, не се притеснявайте от забавянето на проглеждане. Не отваряйте очите на котенцата насила!

 

Очите на бебетата са много податливи на инфекции. В случай, че забележите секрет или гурели в очите потърсете помощ на ветеринар.

На цвят очите на котенцата са тъмносини и мътни в началото. То вижда замъглено. Много често синият цвят се променя, когато започне захранването на котето.

През втората седмица мъничето наддава с 5-10 грама на ден. В края на тази седмица обикновено бебето е удвоило теглото в сравнение с теглото при раждане. С всеки изминат ден сетивото за мирис на котенцето се подобрява.

За какво зависят от майката? – все още зависят от майката за всичко – хранене, изхождане, топлене.

Седмица 3

През третата седмица от живота си котенцето започва да проявява все по-голям интерес към средата около себе си и започва да общува все повече с другите бебета в котилото. На тази възраст то се учи да пълзи. Ушите на котенцето започват да се изправят в третата седмица. Зъбите започват да растат.

 

Доволното котенце мърка често и реагира, когато му говорите, разпознава шишето за хранене и т.н. Не се изненадвайте ако още в тази възраст забележите, че котенцето се почиства подобно на порасналите котки.

За какво зависят от майката? – все още зависят от майката за всичко – хранене, изхождане, топлене.

Седмица 4

През четвъртата седмица котенцата вече са с напълно развито сетиво за мирис. Стават все по-активни и все по-умело се придвижват и заиграват.

Виждат все по-добре и вече регулират по-пълноценно телесната си температура. В четвъртата седмица бебетата започват да се учат да ползват котешка тоалетна.

След хранене и от време на време след игра го поставяйте в котешката тоалетна и то само ще разбере какво трябва да свърши там.

 

Ще се изненадате колко бързо бебето ще се научи къде е мястото за тоалетна.

В този период постепенно започва захранването. Поднесете на котенцето котешки пастет, пауч, консерва или смляно сварено пилешко месо без подправки.

Увеличавайте количеството на месото за сметка на млякото.

В този период поставяйте малка плитка купичка с вода в близост до котенцето, за да се научи да пие. Виждането и слуха са напълно развити в края на първия месец.

Зъбите на мъничето растат все повече и то често се опитва да чеше венците си навсякъде, където му попадне. (Особено в биберона, когато се опитвате да го храните, а то вместо да суче го дъвче).

През четвъртата седмица котенцата вече проявяват различни характери и предпочитания. Ще започнете да различавате и различните типове мяукане на бебетата.

За какво зависят от майката? – основно за хранене и в по-малка степен за изхождане и топлина.

Седмица 5

Постепенно в диетата на котенцето се добавя твърда храна. В тази възраст котенцата са активни и все по-стабилни при ходене и скачане. Въоръжете се с много търпение, когато разхождате бебетата извън клетката, защото те проявяват интерес към всичко, без никакъв инстинкт за самосъхранение. Покрийте добре всички кабели, особено на зарядни за различни устройства. Предпазвайте котенцата от места, в които могат да се заклещят.

Преместете котенцата за отглеждане в по-голяма клетка, където винаги ще имат на разположение тоалетна.

Бъдете изключително внимателни и предпазвайте бебетата от заклещване в играчки, настъпване или нахапване на кабел.

Моториката им все още не е усъвършенствана, затова на тази възраст те все още не могат да реагират бързо при падане, за да се обърнат по корем и да скочат на крака.

За какво зависят от майката? – котенцата вече са самостоятелни. Бебетата, които растат с мама котка остават под грижите й до около 10 седмична възраст.

С думи не може да се опише колко прекрасни и сладки са бебетата котенца. Всеки ден с тези мъничета е изпълнен с нежност и любов.

Източник на снимки: Wiki 1, 2

PixaBayPexelsUnsplashFreeImages, Личен архив

Автор: Теодора Костурска

Уточнение – авторът на статията няма ветеринарно образование. Съветите посочени в статията са базирани на собствен опит и проучване на различни случаи и практики в отглеждане на котенца. Винаги е препоръчително да се консултирате с ветеринар.

6 thoughts on “Развитие на котенцето от 0 до 5 седмици”

 1. Благодаря за инфото аз си имам пет малки котенца с прекрасна мама и тя си ги гледка ,просто ми беше любопитно кога проглеждат ,статиятА ми помогна много

  1. Мойте започнаха втората срдмица и само едно отвори опенца,а дръгите все оше не.Имаха гурелчета,но ги почиствам с превареба водичка.Какво да правя?

   1. Здравейте, промивайте всяко око с различно памуче и го заведете на вет. Най-вероятно ще ви предпишат капки.

   2. Когато имат гурели е добре да се почистят с вода и след това да сложите капки за очи (котешки)

    1. Здравейте, препоръчително е да се направи консултация с ветеринар и да не се прилага самолечение.

 2. Много благодаря за информацията! Прекрасно е структурирана и вече съм наясно, че котето ми се развива добре. Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *