Захранване на Котенцето

Минали са първите две седмици от обгрижване на котенцето…прогледнало е, свикнали сте с режима и някак си вече успявате да се насладите на моментите в отглеждането му без страха от преди дали ще оживее още един ден. Гледате го как расте и се развива и се чудите как е възможно да обичаш толкова много едно толкова мъничко създание.

Неусетно идва краят на третата седмица и за ваша изненада храненето на котенцето започва да се превръща в борба. Вие се опитвате да напъхате биберона в устата му, за да суче както досега, а то се мята и плаче, дере, хапе и когато най-сетне успеете да го убедите да лапне биберона, вместо да суче, го дъвче. В първия момент най-вероятно ще се притесните и ще обвините себе си, че не правите нещо както трябва. Не се тревожете! Вашето мъниче се развива перфектно и вече му растат зъби.

В този период приемните мами и татковци на котенца се разпознаваме лесно – надрани ръце и широка усмивка след всяко успешно хранене. „Борбата“ не е шега – малкото трябва да се нахрани, а то някак си не осъзнава, че това е по-важно от чесането на венците в биберона.

На три седмици котенцето е доста по-активно от първите 10 дни. Харесва му да се разхожда от време на време, да се гушка и да се закача с останалите котенца от котилото. Очите на бебето са отворени и изглеждат бистри и сини.

Зъбките започват да се усещат все повече, когато случайно (или не съвсем) се опита да си чеше венците в пръстите ви. Ушите на котенцето се изправят и то започва да придобива образ на истинска котка, а не на мишленце както преди.

Храненето на бебето в този период се случва с биберон и котешко мляко, по-рядко като честота на хранене, но в по-големи количества. Най-вероятно ще забележите, че колкото повече расте мъничето, толкова по-бързо огладнява между храненията.

По-бързо развиващите се котета на тази възраст правят първи опити за учене как да използват котешка тоалетна. Тази тема по-подробно ще опиша в следващата статия. Тук е моментът да напомня, че всяко котенце е различно и се развива със собствени темпове.

В тази статия ще опиша моя опит в отглеждането на новородени котенца, за да имате идея какво може да очаквате от мъничето в периода на захранване.

Ако имате притеснение за здравето и развитието на бебето, не се колебайте да го заведете на ветеринар за общ преглед.

1. Кога може да започнете захранването на котенца, отглеждани без майка?

Котешкото мляко е заместител на кърмата на майката и съдържа всички нужни хранителни вещества за развитие на котенцето. В първите седмици от живота си, малкото се храни само с котешко мляко, с което поема и нужните му течности.

С всяка седмица бебето става все по-самостоятелно. Захранването на котенцето с храна, съдържаща месо, трябва да става постепенно, едновременно с храненето на мъничето с мляко.

Обикновено периодът на захранване започва в четвъртата седмица от живота на котето и приключва до края на осмата, когато то вече е напълно самостоятелно и се храни със суха храна.

От моя личен опит, най-добрият период за захранване на котето е когато му пораснат зъби.

2. Как котенцето показва, че е готово за захранване?

 • Зъбите на котенцето са пораснали
 • Дъвче биберона вместо да суче от него
 • Направете следния експеримент – капнете капка от млякото на пръста си и го поднесете към котенцето. Ако то успее да го оближе, значи е готово за захранване.
 • Котето се движи стабилно
 • Котенцето вижда фокусирано

3. Първи стъпки в захранването – честота, подходяща храна, подготовка.

В моя опит в отглеждане на котенца, аз винаги започвам захранването им с много малко количество котешко пастетче (не повече от чаена лъжичка), което им давам след някое от дневните хранения. Причината затова е, че по този начин разполагам с достатъчно време през деня за реакция ако храната предизвика разстройство при котенцето.

Идеята на първото хранене е да предизвикам интереса на котенцето към храната. Дори и да иска повече пастетче в първите дни, количеството, което му давам е малко, за да може стомахчето му да привикне към новата храна.

Ако котенцето харесва новата храна постепенно количеството на пастетчето се увеличава докато не замести едно от дневните хранения, а в последствие, изцяло дневните хранения се състоят от месо.

Докато котенцето не се научи да се храни от чинийка и да пие вода, винаги сутрешното и вечерното хранене са с биберон.

Подготовка:

 • Влажна чиста кърпа за почистване. Захранването на котенцето включва неща, като – кихане в купичката, засмукване на месото, „гушване на храната“, ровене, заравяне, опити за плуване и гмуркане в храната. В първите дни котенцето ще се е омазало с повече храна отколкото ще е изяло. След хранене внимателно почистете малкото и го подсушете със суха салфетка. Отглеждайте котенцето в топла стая без течение.
 • Плитки тежки чинийки. В началото на захранването винаги използвайте много плитки чинийки, от които котенцето може да се храни без риск от вдишване на големи количества течност. Най-подходящият материал за купичките е керамика, защото те са трудни за обръщане.
 • Пробиотик – консултирайте се с вашия ветеринар за добавяне на пробиотик към диетата на котенцето особено в периода на захранване.
 • Въоръжете се с МНОГО търпение. Някои котенца веднага се научават да се хранят самостоятелно, докато други ще искат да сучат до края на втория месец. Бъдете търпеливи и упорити.

Подходяща храна за захранване:

Изключително важно е храната, с която храните котенцето да бъде много качествена. Тъй като е отгледано без майка, имунната му система е по-слаба. Моят съвет е винаги да избирате възможно най-качествената храна, която можете да си позволите.

В етикетите обикновено е отбелязано съдържанието на месо. Например, в някои етикети пише (4% месни субпродукти /не препоръчвам/), а в други продукти съдържанието е 22% месни продукти и т.н. В моя опит предпочитам да захранвам котенцата с котешка качествена консерва дори и да не е предназначена специално за котенца, а за възрастни котки – Carny Animonda, Royal Canin, Hills и др.

 • Котешки пастетчета
 • Котешка консерва
 • Котешки пауч
 • Сварено и пасирано пилешко месо без подправки
 • Бульон (без подправки)

Има различни подходи за първото захранване на котенцето.

 • Смесване на малко пастетче/консерва с котешкото мляко
 • Хранене директно с малки количества пастетче или консерва. Намачкайте малко количество от месото в ръцете си и го поднесете на котенцето.
 • През първите дни на захранване предлагайте мократа храна на котенцето като допълнение към обичайното му хранене. С всеки ден увеличавайте дозата на месната храна за сметка на млякото.

 

 

След като котенцето се научи да яде от чинийка и харесва вкуса на мокра котешка храна, започнете да смесвате консервата с разкиснати гранули. За целта накиснете малко количество гранули за котенца в топла вода. След като омекнат ги смесете с мократа храна и ги поднесете на мъничето.

 

С всеки изминат ден предлагайте по-твърда храна докато достигнете хранене със сухи гранули с добавено малко количество пастет/консерва.

 

4. Какво НЕ трябва да правите?

 • Не хранете котенцето с човешка храна, особено с човешки пастети, консерви и колбаси!!!
 • Не давайте на котенцето прясно мляко.
 • Не форсирайте процеса на захранване ако котенцето не е готово и категорично отказва да опита храната.
 • Не променяйте храната на котенцето в началото (например не трябва единият ден да захранвате с пилешко, а следващият с агнешко).
 • Не потапяйте муцунката на котенцето в храната. Съществува голям риск от вдишване на течност и попадането й в белите дробове.
 • Не оставяйте течна храна в клетката на котето за през нощта (носи риск от разваляне на храната и риск от простуда на котенцето ако легне и заспи в купичката).
 • Не хранете котенцето с храна, извадена директно от хладилника. Стоплете я на водна баня преди да я поднесете на мъничето.
 • Не предлагайте на котенцето мокра храна, която е престояла няколко часа извън хладилника.
 • Не викайте по котенцето и не го наказвайте при неуспешни опити за хранене от купичка.

5. Кога трябва да забавим или прекъснем процеса на захранване?

 • Ако котенцето упорито отказва да приеме храната, забавете процеса и разгледайте точка 3.
 • Ако котето получи силно разстройство. Леко разхлабване на стомаха е нормално, но ако разстройството се засили трябва да се обърнете към вет.
 • Ако котенцето повръща
 • Ако забележите влошаване на здравето на котенцето

6. Вода

Котенцето има нужда от течности. Докато все още суче, мъничето приема всички нужни хранителни вещества чрез кърмата на майката или с изкуственото мляко. При захранването, бебето трябва да се научи да пие вода.

 • Давайте допълнително вода с биберон на котенцето (преварена, със стайна температура)
 • Поставяйте стабилна Плитка паничка с вода в близост до котенцето, когато си играе навън. По време на играта, то само ще я открие. Опитайте са да привлечете вниманието му, като размърдате пръсти във водата.
 • Добавете течност в храната, с която захранвате

ВНИМАНИЕ: Не оставяйте течна храна или вода в клетката на котенцето за през нощта. Често бебетата заспиват в купичките, което крие много голям риск от простуди и удавяне.

7. Когато първите опити в захранването са неуспешни

Захранването е процес, който продължава няколко седмици. Наблюдавайте мъничето. Ако дадена храна не му хареса или по някаква причина откаже да яде от консервата въпреки, че предишният ден е хапвало с апетит, пригответе мляко и го нахранете с биберон.

Нормално е да отмине време докато бебето привикне изцяло към хранене от купичка. Бъдете търпеливи и упорити и котенцето само ще започне да предпочита храната с месо.

8. Съвети и хитрини, които ще ви помогнат в захранването на котенцето

 • Гушнете котенцето докато му предлагате новата храна. Котенцата отгледани от хора обичат да се гушкат и ще се чувстват по-спокойни, когато са във вас.
 • В първите дни на захранване започнете храненето с биберон с по-малко количество от обикновено и след като изяде храната предложете чинийка с новата храна
 • Хранете котенцето от пръсти
 • Затоплете добре сместа, с която захранвате котенцето

9. Как захранването се отразява на котенцето?

 • Омазване
 • Промяна на цвета на очите
 • Промяна в изпражненията
 • Наддава по-бавно или изобщо не наддава

10. Потърсете помощ от ветеринар при:

 • Повръщане
 • Поява на гъбички в областта на муцуната и лицето
 • Разстройство
 • Запек
 • Обезводняване
 • Спазми
 • Отпадналост

Източник на снимки: PuertoRibko, WikiHow

Автор: Теодора Костурска

Уточнение – авторът на статията няма ветеринарно образование. Съветите посочени в статията са базирани на собствен опит и проучване на различни случаи и практики в отглеждане на котенца. Винаги е препоръчително да се консултирате с ветеринар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *