Приучаване на Котенцето към Котешка Тоалетна

Котенцето расте много бързо през първите няколко седмици от живота си и учи нещо ново всеки ден. В обичайния случай майката котка ще научи бебетата как да се хранят, как да играят и ловят и как да използват котешка тоалетна. При отглеждането на осиротели новородени котенца тези задачи се падат на вас.

В кой момент от развитието на котенцето започва приучаването към тоалетна? Каква е вашата роля в ученето на бебето? Не се притеснявайте, лесно е!

Всички сме чували, че котките имат вроден инстинкт за използване на котешка тоалетна, когато се отглеждат като домашни любимци. Това твърдение в повечето случаи е истина. Понякога обаче се налага да се включите с малко помощ и напътствия на котенцето, за да придобие перфектни хигиенни навици.

 1. Кога да започнете?

Най-ранната възраст, в която котенцата вече могат да се изхождат сами е около 3 седмична възраст до 1 месец. Обикновено може да започнете с опитите за приучаване около 25-я ден.

Бъдете търпеливи. Всяко котенце е различно – някои се научават от първия път, докато на други им отнема няколко седмици. Сменяйте котешката тоалетна с по-голяма докато котето расте, за да се чувства добре.

 1. Какво да си набавите?

   

– Подходящ съд – малък и плитък пластмасов съд (кутия, легенче), в който котенцето ще може лесно да излиза и да влиза само. От моя опит много подходящи са кутии от сладолед или други опаковки, които може да рециклирате. Важно е да са устойчиви на влага и да са лесни за почистване.

– Пълнеж за котешката тоалетна – купува се от зоомагазин или супермаркет (неароматизирана). Може да използвате и чист пясък. Моята препоръка е да използвате пълнеж от камъчета, пясък, царевична тоалетна или дървени стърготини, а не силиконова тоалетна в самото начало. Котенцата ще се опитат да ядат от тоалетната, затова силиконовата не се препоръчва в ранна възраст.

– По желание – лопатка за изравяне, пликчета за отпадъци, ръкавици.

 1. Първи стъпки в приучаването към тоалетна

Най-подходящото време от денонощието за първи опити за приучаване към тоалетна са:

– След хранене

– След сън

След игра

Напълнете избрания съд с котешка тоалетна – около половината съд до 2/3.

След хранене поставете котенцето в съда и се опитайте да му привлечете вниманието. Ровете с пръсти и си играйте с него.

Стимулирайте котенцето да се изходи както досега – с лек масаж в областта на гениталиите, докато котенцето е в котешката тоалетна.

Говорете му спокойно и окуражаващо.

Поставете памучето с капки урина в котешката тоалетна.

Повтаряйте процедурата след всяко хранене, сън и игра.

Желателно е съда с котешката тоалетна да е на постоянно разположение на котенцето в клетката.

Когато то си играе извън клетката, винаги поставяйте резервна тоалетна (може и няколко съда с тоалетна) на лесен достъп на мъничето и през 20-30 минути го поставяйте в тоалетната за напомняне.

Оставяйте го само да излезе от съда с тоалетната.

В момента, в който забележите, че котето се изхожда само, вече може да престанете да го стимулирате без да се притеснявате за здравето му.

 1. Какво да очаквате?

Изграждането на хигиенни навици при котенцето се случва сравнително бързо (за около 1 седмица). Тъй като мъничето тепърва се учи как, какво и кога трябва да прави, ще сте свидетели на доста забавни (и не толкова забавни моменти).

Например:

– Усърдно ще си изкопава дупка, но често няма да се изходи в нея. Ще зарови също толкова усърдно трета дупка, но не и „правилната“

– Ако отглеждате котило от котенца, те ще се разсейват. В момента, в който едното реши да ползва тоалетната, друго ще реши да му се хвърли да се боричкат.

– Ще се учат едно от друго – достатъчно е едно котенце в котилото да се научи и много бързо всички останали също ще започнат да ползват котешката тоалетна.

– Ще опитат да ядат от пълнежа в котешката тоалетна. Винаги бъдете нащрек, за да извадите лапнатите камъчета преди да бъдат погълнати. Обикновено след първите опити да ядат от тоалетната се научават, че това не е храна.

– Не знаят как да се почистват. Използвайте мокри кърпички за бебе без спирт, за да ги почиствате след хранене и след ползване на тоалетна.

– Инциденти – в началото почти сигурно котенцето ще ползва както котешката тоалетна, така и местата около нея. В ранна възраст често се случва котенцето да се улиса в игра и да се изпусне, тъй като няма време да стигне до съда с тоалетната.

– Котенцата спят в тоалетната. В по-зряла възраст криенето и спането в тоалетната може да е симптом за проблем при котката.

От моя опит, малките котенца просто предпочитат да спят в съда с тоалетна без съществена причина.

Този период обикновено отминава за няколко седмици.

 

 1. Как да разпознаете, че котенцето иска да ползва тоалетна?

– Започва изнервено да тича из стаята, за да търси познатото място на тоалетната (или мястото, което си е харесало за тоалетна)

– Започва да рови по повърхността на пода

– Върти се в кръг

– Започва да мяука изнервено

 1. Поддържане на чистотата на котешката тоалетна

Сменяйте пълнежа на котешката тоалетна всеки ден докато бебето все още се учи.

Често отстранявайте събраните екскременти в тоалетната.

Измивайте и подсушавайте съда преди да го напълните.

 1. В случай на „инциденти“

Почистете внимателно мястото по възможност с разтвор 1 вода : 1 оцет, за да неутрализирате миризмата. По този начин ще намалите риска от “рецидив” на същото място.

Прясно изцеден лимоно сок и обелки от цитрусови плодове поставени на мястото също помагат, както и обелка от банан.

Намомняйте по-често на котенцето, като го поставяте в тоалетната на всеки 20 минути и особено след хранене, сън и игра. То все още е бебе и лесно се разсейва и забравя.

Поставете още съдове с тоалетна

Не наказвайте котенцето, то няма да разбере защо се държите така и резултатът ще бъде стресирано коте, което ще търси по-скришно място, за да си „свърши работата“.

Източник на снимки: PixaBayPexelsUnsplashFreeImages, Личен архив

Автор: Теодора Костурска

Уточнение – авторът на статията няма ветеринарно образование. Съветите посочени в статията са базирани на собствен опит и проучване на различни случаи и практики в отглеждане на котенца. Винаги е препоръчително да се консултирате с ветеринар.

2 thoughts on “Приучаване на Котенцето към Котешка Тоалетна”

 1. Много ще ми помогнете ако ми кажете кога може да се храни с котешка храна ако е на 1 месец бебето коте

  1. Здравейте, хранете го спокойно. Започнете с качествена мека храна и гранули за бебе коте. Има статия в блога посветена на захранване. Успех! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *