Как да предпазим котето от инциденти в дома?

Любопитни, игриви, пълни с енергия и идеи за бели, котенцата и котките не спират да ни изненадват с нови щуротии и забавни моменти, които едновременно ни разсмиват и ни изправят косата от притеснение.

Подрастващите котенца определено са по-палави и непредпазливи, когато търсят нова място за игра и предмети, които да „борят“ в сравнение с по-възрастните котки. Това не означава обаче, че котките в напреднала възраст няма да ви изненадат с някоя щуротия.

На практика е невъзможно да предвидим всички опасности в дома, които застрашават здравето и живота на котето. В тази статия ще откриете примерен списък, който ще ви е от полза да осигурите максимално безопасен живот за своя любимец.

Помнете – любопитството винаги надделява при котките. Ако нещо им е интересно, те почти сигурно няма дори да се замислят преди да тръгнат към него. Това се отнася в пълна сила за бебетата котета. Не разчитайте, че котките могат да преценят кое е опасно и кое не е – например, височини, остри предмети, отровни вещества, кабели, по които протича високо напрежение и др. Ваша е отговорността да обезопасите дома, в който живее котката.

–          Прозорци и врати
Обезопасяването на прозорците и балконите е сред най-пренебрегвания проблем сред собствениците на котки тук в България. Котките са ловци по природа. Има ли муха, насекомо, птица или нещо друго, което да им привлече вниманието, те ще искат да го хванат. Често се случва да се разсеят и да скочат през прозореца или да се подхлъзнат.

Не рискувайте! Вече много фирми предлагат изгодни оферти за поставяне на мрежи,

които ще ви осигурят спокойствието, че котката ви е предпазена от подобни инциденти.

 

Винаги внимавайте, когато затваряте вратите, особено, когато отглеждате малки котета.

Те често се шмугват в последния момент и рискът от притискане е много голям.

–        Кабели

Инцидентите с прегризани кабели от котки се случват по-често отколкото предполагаме. В моя опит в отглеждане на котки и котенца никога не съм имала коте, което да не прояви дори малък интерес към кабелите.

Обикновено „жертвите“ на котешките зъбки са зарядни устройства, слушалки и кабели за интернет. Тези случаи са малък проблем. По-сериозните инциденти, при които котето получава токов удар могат да завършат с фатален край.

Интересът към кабелите е характерен за по-младите животни – до 2г. възраст. Има и изключения, при които котката харесва да играе с кабели през целия си живот.

Растежът на зъбите при бебетата котета ги подтиква да захапват всичко, до което имат достъп.

Токов удар може да причини значително увреждане на здравето на котето, затова винаги трябва да се заведе на ветеринар, след като му се окаже първа помощ.

Какво НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ?

НИКОГА, не се опитвайте да отскубнете с голи ръце котето от кабела, ако по него още протича ток. Рискувате да получите токов удар и да загинете!!!

ВИНАГИ първо се уверете, че кабелът е безопасен и по него не протича ток. Изключете щепселът, изключете бушоните и тогава помогнете на котето.

Превенция – обезопасете кабелите, като ги приберете възможно най-добре от достъп на котето. Използвайте двойнозалепящо тиксо, за да увиете кабелите. Потърсете в интернет специални продукти предназначени за предпазване на кабелите. Редовно преглеждайте всички кабели, за да се уверите, че не са наранени и скъсани.

–          Ракли, мебели с чекмеджета, разтягащи се дивани
Проверявайте старателно дали котето не се е скрило в раклата, чекмеджето или дивана преди да затворите капака или да разпънете/приберете механизма. Котките са социални животни и най-вероятно ще се навъртат около вас, когато се занимавате с нещо в стаята. Бъдете предпазливи и внимателни, за да избегнете инциденти.

–          Настъпване
Котенцата и котките обичат да правят засади на стъпалата на ходещ човек. Колкото по-малки са котенцата, толкова по-невнимателни и изненадващи са „атаките“ им. Добра идея при отглеждането на 1-2 месечни котенца е да не ходите с обувки вкъщи, когато котенцето е пуснато да играе. По този начин дори при настъпване вероятността да го нараните е по-малка.

–          Тоалетна чиния
Котенцата обичат да се катерят и скачат. Докато са малки е препоръчително да затваряте капака на тоалетната чиния, ако котето има достъп до банята.

–          Отворени аквариуми

Аквариумите са като жива телевизия и играчки за котенцата и котките. Имат ли възможност да бръкнат вътре, ще го направят. Ако се случи да скочат или паднат в аквариума последствията можи да са сериозни.

Поставяйте стабилен капак върху аквариумите и ги разположете на места, които не позволяват на котките да скочат върху капака от високо. По този начин рискът да го счупят и да се наранят е по-малък.

–          Лекарства, почистващи препарати, токсични вещества
Любопитството на котките ги подтиква да пробват на вкус всичко ново и интересно. Последствията може да са фатални. Поставете всички препарати, лекарства и токсични вещества в затворено място, далече от обсега на котката.

–          Растения и букети
Някои растения са силно отровни за котките. Животните обичат да си играят с растенията по принцип и да дъвчат листата им. Съветът ми от собствен опит е винаги да проверявате информацията за растението в интернет. Първите дни, след като внесете растението вкъщи наблюдавайте как се държи котката. Ако проявява интерес към листата и ги дъвче, най-добре го отглеждайте на безопасно място от домашния любимец (на високо, в друга стая, в парник, в клетка и т.н.).

Букетите са по-опасни от растенията. Помнете, че цветята се обработват с химикали и бои, които са отровни за котките. В много случаи допълнителните украси на букетите може да навреди силно на домашните любимци ако бъдат погълнати (панделки, сухи цветя, малки фигурки, семена).

Докато при растенията има видове, които успешно могат да се отглеждат с котка, то букетите трябва да са изолирани от достъп на животните.

 

–          Играчки, в които може да се заклещи
От личен опит малките котенца често заклещват главата си или лапите в различни играчки. Не умеят да контролират добре ноктите си и се закачат в различни повърхности. Всички играчки, които ви се сторят опасни трябва да се приберат. Може да ги дадете на котето, след като порасне.

–          Места, на които може да се заклещи
Местата, на които може да се заклещи котето и котките са безброй. От собствен опит – приемно коте на около 45 дни си заклещи главата зад тоалетната чиния между стената и широката тръба. Всичко завърши благополучно. Извадихме огромен късмет. Шкафове, дупки, гардероби, електроуреди, тесни пространства… котетата са любопитни, затова внимавайте.

–          Котлони и печки
Ако котките усетят,че дадена повърхност е гореща, ще я избягват. Но понякога няма време да се замислят, а директно скачат върху котлона или горещия уред. Бъдете внимателни всеки път, когато боравите с горещи уреди и взимайте мерки, за да предпазите домашните любимци.

–          Перални и сушилни
Котките обожават да се пъхат в перални и сушилни. Винаги проверявайте старателно дали уредът е празен преди да започнете да го използвате.

–          Кости – особено пилешки и рибни
Костите могат да причинят сериозно увреждане на здравето на котенцето. Не го хранете с човешка храна и бъдете сигурни, че то не може да намери изхвърлените отпадъци.

–          Сурови ядки
От собствен опит – котките харесват суровите ядки. В стомаха им обаче, ядката набъбва и предизвиква запушване, което налага животоспасяваща операция. Понякога инцидентите се случват при съжителството на различни видове домашни любимци, като папагали и котки или гризачи и котки. Бъдете изключително внимателни.

–          Шоколад
Котките обичат сладки неща. Изяждането на шоколад еднократно не би трябвало да причини трайни увреждания на здравето на котето, но е много вероятно да предизвика повръщане.

–          Конци, прежда, памук
Играта с конци, връзки и прежди е много забавна, но освен да ги гонят, някои котки обичат и да ги дъвчат. Погълнатите конци могат да причинят оплитане в червата и увреждане на здравето на котето.

–          Гумени ластици
Гумените ластици могат да бъдат погълнати по време на игра и да предизвикат запушване.

–          Найлонови пликове
Ако в найлонов плик има нещо вкусно за котето, то ще се опита да го изяде. Не е изключено да погълне и част от плика. Бъдете внимателни и не оставяйте подобни храни на достъп на котето.

–          Остри предмети
Котките могат да се наранят ако по случайност стъпят на остър и режещ предмет.

–          Запалени свещи, камини
И отново основната причина за беля – котките са любопитни. Това се отнася в пълни сила за бебетата котета. Внимавайте, когато боравите с огън в присъствието на домашните любимци в стаята.

–          Други домашни любимци

За съжаление се случват инциденти между различни видове домашни любимци, например кучета и котки, папагали и котки, влечуги и котки и т.н. Моят съвет е, не подценявайте опасността.

Ако отглеждате средна или едра порода куче и искате да си вземете бебе коте например, имайте предвид, че по-едрото животно може без да иска да нарани по-дребното.

 

 

 

 

Източник на снимки: PixaBayPexelsUnsplashFreeImages, Личен архив

Автор: Теодора Костурска

Уточнение – авторът на статията няма ветеринарно образование. Съветите посочени в статията са базирани на собствен опит и проучване на различни случаи и практики в отглеждане на котенца. Винаги е препоръчително да се консултирате с ветеринар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *