Първа Помощ за Новородени Котенца

Само седмици ни делят от дългоочакваната пролет. За всички нас, хората обгрижващи бездомни животни обаче, нетърпението за по-слънчевите дни и красотата на пролетта е примесено с притеснението от нарастващия брой случаи на изоставени бебета животни в разгара на размножителния период. Във Фейсбук групата Новородени котета в беда ще откриете съмишленици и опитни приемни стопани, които ще ви помогнат със съвети и насоки. В тази статия допълних съветите и информацията, които споделих в Спасяване и обгрижване на новородени котенца за АРС София преди няколко години.

Хиляди новородени котенца осиротяват в най-невръстна възраст, когато нямат шанс да оцелеят без майчини грижи. Защо се случва това, чия е вината и какво е решението на проблема са теми на друг разговор…. Попаднете ли на случай, в който намерите новородено котенце в беда, най-важното е да знаете какво да направите и как да му помогнете без да губите време, за да…

… превърнете историята с тъжно начало в приказка с красиво продължение.

  1. Правилна преценка на ситуацията

Забелязвате новородено котенце и първият ви инстинкт е да се намесите, за да се опитате да го спасите… Не винаги обаче е нужна намесата на човек. В много случаи майката котка е наблизо и се страхува да се появи в присъствието на хора.

Новородените котенца са много малки на размер. В зависимост от възрастта им, те могат да са все още със затворени очи, недоразвити уши и не могат да се движат координирано.

Ако ситуацията позволява:

–           отдалечете се от мястото и наблюдавайте от разстояние какво се случва по възможност в продължение на 1-2 часа

–           разпитайте хора в района за бременна или наскоро родила котка

–           преценете дали котенцата са в риск – ако са изложени на студ, дъжд, силна горещина, атака от други животни, като кучета или ако се намират на място, привличащо вниманието на минаващите и децата наоколо.

Ако майката се появи – потърсете помощ и съвет как и къде да преместите котенцата и майката.

Ако майката не се появи – трябва да действате незабавно. Новородените котенца зависят изцяло от грижите на майката и именно вие ще поемете нейната роля, за да дадете шанс на бебетата да оцелеят. Не се притеснявайте, с малко усилия бързо ще придобиете увереност и грижите за котенцето ще стават все по-лесни.

 

Междувременно започнете усилено да търсите приемна майка котка (сурогатна майка), която може да го приеме и отгледа като свое.

  1. Затопляне на котенцето

Първото нещо, което трябва да направите, когато поемете грижата за новородени котенца е да ги затоплите. Те не могат да регулират добре собствената си температура и бързо изстиват. НИКОГА не хранете студено котенце! Когато малкото е с ниска телесна температура храната не се усвоява и може да раздразни стомахчето му и да предизвика диария и обезводняване, което застрашава живота му.

 

Използвайте:

– бутилки с топла вода увити в мека кърпа

– чорап с ориз стоплен в микровълновата и внимателно увит в кърпа след това

– електрическа възглавница

– затоплящи лампи

– термофор грейка

Поставете котенцето в кутия, в която то ще е защитено от околната среда и от която не може да излезе. Постелете мека кърпа и източник на топлина в едната половина на кутията. Винаги оставяйте достатъчно място в клетката/кутията, което няма досег с топлата бутилка, за да може котенцето да се премести ако му стане топло. Прегряването носи сериозни рискове за здравето на бебето.

Поставете кутията в топла стая, далече от пряка слънчева светлина или течение. Пазете котенцето от насекоми, особено от мухи през лятото, за да не снесат яйца по телцето му.

  1. Хранене

–           Подходяща храна – Най-добрата храна за новородените котенца са специализираните млека за новородени котета, които обикновено се предлагат в зоомагазини и ветеринарни кабинети. Ако не разполагате с такова, други видове ветеринарни млека (например за кученца) също ще са от полза. Може да се използва и хумана за човешки бебета. Не хранете котенцето с прясно краве мляко, защото то трудно се понася от новородените и много често предизвиква диария. Вкъщи може да приготвите домашна рецепта за хранене на котенцата с комбинация от следните съставки.

200мл. прясно краве мляко – 1 суров жълтък – 2 течни сметанки за кафе – 5-6 капки витамини AD3E от ветеринар или Омега 3 (рибено масло) 500млгр. капсула

Суровият жълтък се разбива заедно с витамините/риб.масло и течните сметанки и се добавя към студеното прясно мляко. Сместа може да се съхранява в хладилник 24 – 36ч.

От нея се отсипва нужното количество за всяко хранене, което се затопля на водна баня.

–           Хранене – винаги хранете котенцето САМО със затоплена смес – около 38-39 градуса. Никога не давайте студена или хладка храна на новородени котенца, защото тя не може да се усвои от организма му и само предизвиква раздразване. Пригответе млякото според указанията в опаковката.

   

Котенцето се храни винаги по корем или в полуизправена поза – НИКОГА по гръб. Увийте бебето внимателно в кърпа така, че само главичката му да се вижда и внимателно поставете биберона в устата му, за да засуче.  По този начин ще намалите риска от задавяне на котенцето. Най-добре за бебето е да използвате преварена вода за приготвяне на храната.

Винаги приготвяйте прясна доза от млякото непосредствено преди хранене. Не хранете котенцето с престояло мляко извън хладилник.

Използването на стерилни ръкавици при храненето на бебето осигурява допълнителна защита от инфекции.

До периода на захранване котенцето се храни само със специално мляко – Няма нужда да приема вода отделно от храната. 

–           Оригване на котенцето – след хранене внимателно го поставете по корем в дланта си и с другата ръка го масажирайте по гръбчето докато усетите леко оригване.

–           Инструменти за хранене – най-удобните инструменти за хранене са специализираните шишета с биберони за новородени животни. Винаги тествайте пропускливостта на биберона като обърнете шишето надолу, когато е пълно. Биберонът не бива да изпуска много течност – трябва да капе, но не да тече, за да предпазите котенцето от задавяне.

Други инструменти, които може да използвате са капкомери (един стандартен капкомер е с обем 1мл). Спринцовките също са подходящ инструмент за хранене, но с тях рискът да задавите котенцето е по-голям, затова не се препоръчват.

Почиствайте старателно инструментите с гореща вода и сапун след всяко хранене. Най-добре е да се изваряват, за да предотвратите замърсяването на храната с бактерии и др.

–         Честота и количество – новородените котенца трябва да се хранят често – през 2-3 часа през цялото денонощие. С всяка следваща седмица в отглеждането на котенцата броят на храненията намалява за сметка на количеството, което се увеличава.

Препоръчителното количество зависи от много фактори – възраст и големина на котенцето, марка на млякото и т.н. Примерна таблица за количеството и честото на хранене съдържа следното:

Възраст          Бр. Хранения/24ч.      Количество

Седмица 1                  7                                        2-4 мл.

Седмица 2                  6                                      5-10 мл.

Седмица 3                  5                                      10-15 мл.

Седмица 4                  5                                      10-15 мл.

Посочените количества и честота са относителни и зависят от големината, апетита и здравословното състояние на котенцето, както и от състава и марката на млякото.

–        Захранване на котенцето – Обикновено започва в края на четвъртата седмица. На бебето се предлага лъжичка качествен котешки пастет, пауч и др. Примесено с млякото. С всеки ден количеството на месото се увеличава за сметка на млякото. Това е периодът, в който котето се учи на хигиенни навици и започва да приема вода.

  1. Изхождане и почистване на котенцето

Новородените котенца не могат да се изхождат сами. Понякога може да се случи да откриете мокри следи по одеалцето на котето или изпражнения, но това са по-скоро изпускания. За да стимулирате котенцето с влажно памуче внимателно масажирайте областта на гениталиите. Ще забележите, че котенцето отделя урина. Може да стимулирате бебето преди или след хранене в зависимост от режима, който предпочитате.

Урината на здравите котенца е прозрачна с лек жълт оттенък. Ако урината стане наситено жълта трябва незабавно да потърсите помощ от ветеринар, защото може да е признак за обезводняване. Котенцата трябва да уринират при всяко хранене.

Изхождането може да се случва по-рядко. Нормално е в първите дни котето да не се изаква, особено ако е било много обезводнено и недохранено. Ако в продължение на 2 дни не се изходи трябва да потърсите съвет от ветеринар.

Изпражненията на здравото котенце са оформени, на цвят кафяви или тъмно-жълти. В случай на изменение на цвета, консистенцията и честотата на изпражненията трябва незабавно да се заведе на ветеринар – например при слуз, диария, кръв, много тъмни или бледи към бял цвят екскременти.

  1. Ежедневни грижи

 

–           Хранене на 2-2.5 часа с добре затоплена смес

–           Изхождане след/преди всяко хранене

–           Поддържане на хигиена – винаги си измивайте старателно ръцете преди и след обгрижване на котенцето. Ако бебето е много замърсено може да го изкъпете като не мокрите главата. Винаги го подсушавайте много добре със сешоар, като внимавате да не го изгорите. Ако не се налага, не къпете котенцето в толкова малка възраст.

Редовно почиствайте кутията, в която расте бебето. Подменяйте завивките. Много практични за използване са мокри кърпички с лосион за човешки бебета (без спирт) и памперси, които се постилат на дъното на кутията/клетката. Почиствайте инструментите за хранене като ги изварявате.

–           Ежедневно мерене с везна – наддаването е най-добрият показател, че всичко е наред – котенцата трябва да наддават по малко всеки ден през първите три седмици от живота им. По време на захранването в четвъртата седмица е нормално бебетата да наддават по-бавно. Измервайте котенцето по едно и също време на деня, за да сте сигурни, че се развива добре.

–           Наблюдаване на развитието на котенцето – здравото котенце е жизнено, топло на пипане, сухо и има апетит. Всяка промяна в състоянието му, която подсказва за проблем трябва да бъде обсъдена с ветеринар. Захранването на котенцето обикновено започва в края на четвъртата седмица.

–          Внимателно наблюдавайте коремчето на котенцето в областта на пъпната връв. В случай на оток или зачервяване, незабавно потърсете помощ от ветеринар.

–         Майчина ласка – използвайте нова суха четка за зъби, за да погалвате котенцето внимателно така, както майка му би го масажирала с език.

  1. Симптоми за проблем

–           Промяна в дишането

–           Промяна в изпражненията

–           Промяна в апетита

–           Секрети – от очите, носа, устата

–           Кихане, хрипове

–           Вялост

–           Неспирно мяукане и сигнали за дискомфорт

  1. Какво да избягвате

–           Прегряване

–           Възможност котето да се покатери и излезе от кутията

–           Изстиване

–           Мокрене

–           Физическо нараняване – изгаряне, заклещване, поглъщане на дребни частици, задушаване

–           Прехранване

–           Хранене с хладка или студена храна

–           Задавяне

–           Нараняване от други животни

Продължителното гушкане на котенцето не се препоръчва, тъй като в тази възраст бебетата са много уязвими на инфекции и заболявания и всяко излагане на нестерилна среда носи рискове за здравето им.

Източник на снимки: Wiki 1, 2

PixaBayPexelsUnsplashFreeImages, Личен архив

Автор: Теодора Костурска

Уточнение – авторът на статията няма веринарно образование. Съветите, посочени в статията са базирани на собствен опит и проучване на различни случаи и практики в отглеждане на котенца. Винаги е препоръчително да се консултирате с ветеринар.

1 thought on “Първа Помощ за Новородени Котенца”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *