Запек при Новородени Котенца

Котенцето се храни добре, пишка след всяко хранене, но все още не се е изхождало… Звучи ли ви познато? Почти всички котенца, отглеждани изкуствено без майка котка минават през този проблем. Как да разпознаем симптомите на запек и кога трябва да се вземат мерки, за да се предотврати по-сериозен проблем?

1. Изхождане на котенцето

Новородените котенца не могат да се изпишкват и изхождат сами до третата седмица от живота си. Затова стимулирането е от изключително голямо значение за правилното отглеждане на бебетата.

Използва се влажно памуче или мека салфетка, с която внимателно се масажира областта на гениталиите на котенцето. Масажирането на коремчето на котето с кръгови движения обратно на часовниковата стрелка също помагат.

          

Обикновено котенцето се изхожда 1-2 пъти на ден, но всеки случай е различен. Може да се случва по-често или по-рядко. Котенцето трябва да уринира след всяко хранене.

Котката майка стимулира котенцата често, през цялото денонощие, което спомага за редовното изхождане на бебетата. При човешките приемни мами, стимулирането се случва по-рядко – обикновено преди или след хранене.

Кърмата е най-полезната храна за бебетата, която съдържа перфектното количество вода и всички необходими хранителни вещества за мъничето. Сухите млека и използваните смеси за хранене на котенцата често водят до запичане.

Колкото по-дълго време се задържат фекалиите в дебелото черво, толкова повече вода се извлича от тях и стават по-трудни за отделяне и това допълнително затруднява изхождането. Тъй като напъването изисква усилие и може да причинява лека болка при бебето страдащо от запек, то отказва да се напъва, което със сигурност затруднява задачата на приемната мама да му помогне чрез стимулиране.

Нормалната консистенция на фекалиите при здраво котенце е с гъстотата на паста за зъби, цвят – жълт или кафяв. Промяната в консистенцията или цвета (към бяло или черно) е сигнал за проблем и трябва да се потърси помощ от ветеринар.

2. Симптоми за запек

Изкуствено отглежданите котенца се изхождат 1-2 пъти на ден или дори през ден. Не се притеснявайте, че в повечето случаи бебето само се изпишква след стимулиране. Ако има апетит и наддава, най-вероятно всичко е наред. Наблюдавайте за появата на следните симптоми за запек:

 • Ако няма изхождане до 48 часа (Това правило е много относително. Ако котенцето е било силно недохранено и обезводнено е нормално първите няколко дни да не се изходи – просто няма какво. При смяна на храната също е възможно да се получи леко запичане)
 • Намален апетит – потърсете помощ от ветеринар
 • Подут, твърд и болезнен корем – ако забележите, че котенцето има много подут и твърд на пипане корем, трябва да се консултирате с ветеринар
 • Симптоми за дехидратация – бледи венци, отпусната кожа, отпадналост

3. Лечение

 • Добавяйте по няколко капки зехтин/олио в млякото на котенцето. Този метод се използва и за превенция на запека. Действа меко и няма странични ефекти.
 • Стимулиране на котенцето с памуче, потопено в зехтин/олио.
 • Стимулиране в топла вода – потопете само задната част на котенцето в топла вода и внимателно стимулирайте в продължение на няколко минути. Винаги подсушавайте бебето много добре (ако е необходимо и със сешоар) и го дръжте на топло. Рискът от простуди е голям, ако не се внимава.
 • Разреждане на млякото с малко повече вода от обикновено – например 1/4 повече вода. Този метод се препоръчва от много хора, отглеждащи бебета. В моя опит този метод е създавал повече проблеми отколкото да помага – обикновено бързо получават разстройство. Но все пак всеки случай е различен и искам да споделя и тази практика.
 • Пюре от тиква – около 1 грахово зърно на котенце. Не съм изпробвала този метод и нямам представа доколко е ефективен, но се препоръчва от чуждестранните сайтове.
 • Разхлабителни – по преценка на ветеринар се дават медикаменти, като Дуфалак и др.
 • Клизма – желателно е да се направи от ветеринар, за да избегнете риска от нараняване на котенцето. В случай, че трябва да се справите сами – използвайте тънката част на термометър, намажете обилно с мазнина върха на термометъра и ануса на котенцето и внимателно вкарайте само няколко милиметра от връхчето на термометъра в ануса.
 • Стимулирайте котенцето по гръб, за да може движението на крачетата също да засилва перисталтиката. Щом усетите стягане на стомахчето с два пръста леко го стиснете отстрани докато продължава стягането, за да дадете опора на мускула при напъването.

       

Котенцата със запек често плачат по време на стимулиране. Колкото и да ви е тъжно, помнете, че е за тяхно добро и ще се почувстват много по-добре след като…. разтоварят.

Източник на снимки: Wiki 12, 3

PixaBayPexelsUnsplashFreeImages, Личен архив

Автор: Теодора Костурска

Уточнение – авторът на статията няма ветеринарно образование. Съветите посочени в статията са базирани на собствен опит и проучване на различни случаи и практики в отглеждане на котенца. Винаги е препоръчително да се консултирате с ветеринар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *