Разстройство при Новородени Котенца

Само за един месец новородените котенца израстват от безпомощни мишчици, които не могат да правят нищо сами до бебета котки, които се хранят самостоятелно, ползват котешка тоалетна и играят . При изкуственото отглеждане на новородените тези 4-5 седмици са изпълнени както с много радост, така и със завидно количество тревога особено, ако се появи проблем.

Един от най-често срещаните проблеми, с които аз съм се сблъсквала многократно при обгрижването на котенца е разстройство (диария). Това е проблем, който изисква незабавна реакция, защото дехидратацията застрашава живота на невръстното бебе. Стомашно-чревната система на новородените котенца не е развита напълно и те са по-чувствителни към храната, която приемат. Тъй като не приемат кърма, изкуствено отглежданите котенца са с по-слаба имунна система и са по-уязвими на заразяване с различни бактерии, паразити и вируси предизвикващи диария.

Разстройството само по себе си е симптом, а не заболяване. Затова е много важно да се открие причината за диарията, за да се провежда ефективно лечение. Разстройството може да е временен проблем или по-сериозно състояние, което изисква комплексно лечение.

Здравото котенце се изхожда по 1-2 пъти на ден. Понякога изхождането може да се случва 1 път на 2 дни. Изпражненията са оформени, с конститенция на паста за зъби и цвят на горчица (жълто-кафяв). До 3 седмична възраст котенцата не могат да се изхождат сами. Трябва да се стимулират с нежен масаж в областта на гениталиите и коремчето с навлажнено тампонче или кърпа след всяко хранене.

Симптоми за разстройство са:
– Увеличаване на честотата на изхождане
– Самостоятелно изхождане (ако котенцето е под 3 седмична възраст и намирате изпражнения в кутията, в която го отглеждате)
– Втечняване на изпражненията

1. Възможни съпътстващи симптоми

Често разстройството е съпътствано от други симптоми, които трябва да споделите с вашия ветеринар, за да се открие причината за диарията. В случай, че се появят съпътстващи симптоми трябва незабавно да потърсите ветеринарна помощ. Обърнете внимание за:
– Слуз в изпражненията
– Кръв в изпражненията
– Повръщане
– Намален апетит
– Треска и температура
– Симптоми за дехидратация
– Отпуснатост
– Болка в областта на корема
– Появата на остра миризма в изпражненията
– Спазми и/или загуба на контрол при движение

2. Какво да направите веднага?

– Почистете старателно котенцето и кутията и го изолирайте от останалите

– Проверете за съпътстващи симптоми (т. 1)

– Проверете дали млякото е в срок на годност

– Проверете дали температурата на млякото, с която храните котенцето не е твърде ниска (за целта повторете действията при приготвяне на млякото и тествайте върху вътрешната страна на китката)

– Започнете да давате пробиотик. Можете да закупите пробиотици за ветеринарна употреба, като Фермактив, Флорентеро и други или да купите Ентерол/Смекта от човешка аптека. Начинът, по който аз давам пробиотик е: сипвам на върха на чаена лъжичка от прахчето. Капвам няколко капки хладка вода (не бива да е гореща), за да стане течна каша и давам сместа на котенцето директно в устата. По този начин съм сигурна, че приема нужното лекарство. Пробиотикът няма да навреди на котенцето, затова може да се дава и преди да се назначи лечение. Обикновено давам пробиотик сутрин и вечер, но при по-силно разстройство направете консултация с ветеринар и давайте по предписание.

– Еспумизан за бебета – ако котенцето има газове

– Оризова вода – сварете ориз и с водата приготвяйте млякото на котенцето. Съхранявайте оризовата вода само в хладилник, защото бързо се разваля.

– Свържете се с ветеринар и опишете симптомите или направо заведете котенцето за преглед особено ако има съпътстващи симптоми.

– Започнете да водите дневник, в който да описвате честотата на изхождане, цвета на изпражненията, наличието на съпътстващи симптоми и лечението.

3. Причини

– Вродено увреждане

– Храна – непоносимост към храната, с която се храни котенцето. Храна с изтекъл срок на годност или такава, която не е съхранявана както трябва. Винаги проверявайте посочения срок и вида на млякото, след като го отворите. Ако нещо ви притеснява в млякото по-добре не го давайте на котенцето – например, миризма на вкиснато, бучки в млякото, промяна в цвета. Винаги приготвяйте прясна доза за всяко хранене или съхранявайте приготвеното мляко само в хладилник за не повече от 24 часа.

– Температура – неподходящата температура на храната, особено ако е по-хладка от 38 градуса често предизвиква разстройство, тъй като организма не бебето не може да я усвои. Прегряването на котенцето също може да предизвика диария. Винаги го отглеждайте в кутия, в която то има достатъчно място да се отмести от източника на топлина.

– Промяна в концентрацията на млякото

– Прехранване – понякога котенцата са лакоми, което е прекрасен знак, че са здрави. Трябва да имате предвид, че вместимостта на стомаха на котенцето е около 15мл. Котенцата, отглеждани от майка котка често сучат, за да се успокоят без да поемат мляко. Въздържайте се да позволявате преяждане на бебето. Имайте предвид, че организма му има нужда от време, за да усвои храната. Честото хранене на котенцето също може да предизвика проблем. В първа седмица се правят 6-7 хранения в денонощието. Във втората, 5-6, а в трета и четвърта – не повече от 5 хранения в денонощието.

– Прекомерно пипане и гушкане – стресът може да предизвика разстройство

– Пренаселеност и прегряване – когато много котенца се отглеждат в твърде тясна кутия се получава прегряване, което може да предизвика диария и дори по-сложни проблеми.

– При растеж на зъби (в този случай разстройството би трябвало да мине бързо. Консултирайте с ветеринар как да облекчите състоянието на котенцето).

– При захранване – често котенцето получава леко разстройство в периода на захранване докато стомахчето му свикне с новата храна. Наблюдавайте за всяко изменение в състоянието на котенцето и ако се появи разстройство започнете да давате пробиотик. Ако няма подобрение се консултирайте с ветеринар. Винаги използвайте само качествена храна за хранене на котето, защото по-нискокачествените храни съдържат много вещества, които дразнят стомаха.
Човешките храни също често предизвикват разстройство.

– Паразити
А) глисти, котешки тении
Б) гиардия – едноклетъчен паразит, който често се оказва причината за разстройство. Заразяването се случва чрез поглъщане или вдишване на спори от изпражнения на заразени животни, замърсена вода и т.н.. Новородените котенца могат да се заразят от майката котка. Гиардията се развива в тънките черва. Симптомите на заболяване са обилна диария със светли воднисти изпражнения с остра миризма. В повечето случаи гиардията не предизвиква загуба на апетит и повръщане. Установяването на заболяването е с изследване на изпражненията, а лечението се състои в прием на подходящ препарат за обезпаразитяване. Терапията трябва да се повтори няколко пъти, за да се избегне заразяване от яйцата на паразитите.

Тъй като заболяванията предизвикани от вируси и бактерии са сериозни и изискват изследвания и задължително лечение при ветеринар тук само ще ги спомена.

– Вируси –
А) Корона вирус
Б) FIV – Feline immunodeficiency virus (FIV) – котешки спин
В) FeLV – котешка левкимия
С) Панлевкопения
Д) Ротавирус

– Бактерии
А) салмонела
Б) е-коли

4. Лечение

Незабавна консултация с ветеринар. Най-често лечението включва:
– Пробиотици
– Електролити
– Антибиотици – Метронидазол, Амоксициклин и др.
– Обезпаразитяване
– Лекарства успокояващи болките и спазмите в стомаха

– билки и народни лекове
Чай от лайка или копър
Пюре от тиква
Пюре от сладък картоф

5. Профилактика

– Изолация на котенцето с разстройство
– Дезинфекция на кутията, в която се отглежда и старателно измиване на всички съдове за хранене
– Избягване на рязка промяна в диетата или концентрацията на млякото
– Обезпарзитяване
– Перфектна хигиена

Източник на снимки: PixaBay, Pexels, Unsplash, FreeImages, Личен архив

Автор: Теодора Костурска

Уточнение – авторът на статията няма ветеринарно образование. Съветите посочени в статията са базирани на собствен опит и проучване на различни случаи и практики в отглеждане на котенца. Винаги е препоръчително да се консултирате с ветеринар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *